Att vara hundägare kan bli dyrt om det vill sig illa och olyckan är framme. Veterinärvården idag är dyr men också väldigt avancerad och många sjukdomar och svåra skador kan vårdas och rehabiliteras. Med en försäkring behöver du inte stå med hela veterinärvårdsbeloppet själv om det skulle hända något.

Vilken försäkring ska jag välja?

Det finns många olika försäkringsbolag och olika typer av försäkringar baserat på vad hunden används till. En jakthund bör ha en försäkring som täcker olycksfall och viltskador, en hund som avlas på bör ha en avelsförsäkring och en tävlingshund eller tjänstehund som är värd mycket pengar kanske borde ha ett ganska högt veterinärvårdsbelopp. Vilket du väljer beror på vad du ska göra med hunden.

Att välja kan vara svårt men hos hundförsakring.se kan du lätt jämföra olika försäkringar och priser. Tänk också på att ta dig en funderare på hur du vill att självrisken ska se ut. En försäkring är uppbyggd av två delar. En fast och en rörlig del. Den fasta är en förutbestämd summa som ska betalas och den rörliga är ett procentbelopp på själva kostnaden för veterinärvården. Ett teoretiskt exempel är att du har din hund försäkrad och du har en fast självrisk på 3000 kr. Den rörliga självrisken är 25 procent. Hunden skadar sig. Hos veterinären kostar det 20 000 kr. Du betalar den fasta självrisken samt 25 procent av 20 000 kr, det vill säga 5000 kr. Totalt har du då betalat 8000 kr istället för 20 000 kr som kalaset kostade.

En försäkring betalar du oftast på per månad och vad det blir per månad beror på vad som ingår i försäkringen.

Hundens sjukvårdslåda

Det är bra att ha ett litet apotek hemma med de vanligaste sakerna du behöver för enklare sårvård. Ta en titt på hästavdelningen i en butik så hittar du mycket användbart. Jodopax och sårspray är bra, kompresser, bandage och sterila tvättlappar är också bra. Tops, pincett, sax, kniv och sjukvårdstejp är också ett måste. För att skölja sår eller skräp i ögonen på hunden kan du även använda linsvätska eftersom det innehåller samma salthalt som kroppen. Koksaltlösning finns också att köpa på apoteket om du inte vill göra egen koksaltlösning.

Något annat som är bra att ha i sjukvårdslådan är mjukgörande salva, öronrens och någon typ av sko eller påse till hundens tassar. Skulle den skada tassen behöver den ändå gå ut, och är det blött ute blir bandaget blött och smutsigt.

Äldre hundar har ofta sämre försäkringsskydd

Det är inte ovanligt att försäkringens ersättningsbelopp blir lägre och lägre ju äldre hunden blir, och vid en viss ålder försvinner även hundens livvärde, alltså den summa som motsvarar hundens inköpspris och som betalas ut om hunden dör eller avlivas i förtid. Äldre hundar drabbas också av ålderskrämpor, så en gammal hund kan kosta en del i veterinärvårdskostnad.

Välj försäkring noga och ha med i beaktning vad du faktiskt ska använda hunden till så att du får bästa möjliga förutsättningar.

Och du, var rädd om dig och din hund, en olycka händer så lätt!

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *