Agility är en mycket populär hundsport både i Sverige och i andra delar av världen. Inom agility ska hunden hoppa igenom en hinderbana och ledas av sin förare. Hindren kan se ut på flera olika sätt. I regel finns det både hopphinder, längdhinder, tunnlar, slalom, balanshinder och annat.

Vilka regler gäller?

Om hunden river ett hinder, springer fel i slalom eller om den missar ett kontaktfält får man felpoäng. Det kan också omvandlas till tidstillägg. Lämnar hunden banan, eller om föraren måste ta tag i den blir man utesluten. Det sker också om hunden gör ifrån sig inne på banan eller om den hoppar fel hinder. När det gäller nybörjartävlingar kan det dock finnas en del snällare regler.

När får man inte delta?

Om man har en tik som löper får man i regel strikt förbud att delta i agilitytävlingar. Det kan också vara så att man inte får träna på hindren när hunden löper. Det är helt enkelt för att andra hundar, speciellt hanar, kan bli väldigt okoncentrerade om de känner att en löpande tik varit på plats. Om hunden är sjuk får man inte heller vara med och tävla.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *