En hundtävling som många väljer att träna och tävla i är lydnad. Det är inte bara roligt att träna och tävla lydnad utan det är också väldigt bra att ha en lydig hund. Just lydnadskurser anordnas många gånger av svenska Brukshundsklubben och andra föreningar. Men vad går det hela ut på?

Vad bör hunden kunna?

Alla hundar bör kunna kommandon som stanna, sitt och inkallning. Inom lydnad kan också kommandon som gå runt, höger, vänster och att stanna på en viss plats förekomma. Hunden måste också kunna gå fint i sitt koppel och den ska vara uppmärksam på sin förare.

Hur går tävlingen till?

En lydnadstävling går till som så att hunden och föraren får ett visst program eller vissa kommandon som ska utföras. Det hela ska göras inom en viss tid. Domare studerar ekipaget och ser hur det går. Om hunden inte lyder ges noll poäng, och om hunden lyder ges poäng efter hur snabbt den lyder och efter hur väl kommandot utförs.

Rallylydnad

Rallylydnad är en gren inom hundsport och lydnad. Där går hunden och föraren en bana och sedan står det skyltar uppsatta längs banan. Vid varje skylt ska ekipaget sedan utföra en viss rörelse eller ett kommando. Varje sak ges sedan poäng.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *