När man skaffar en hund är det också en del tillbehör man behöver köpa eller få tag i på annat sätt. Köper man en hund från en seriös uppfödare får man i regel med sig ett valpkit med en filt, lite foder, och kanske en leksak. Det gör att man klarar sig de första dagarna när valpen kommer hem. En sele eller ett halsband, samt ett koppel bör man dock ha med sig redan när man ska hämta sin valp.

Välja ett bra foder

Om man får med sig lite foder från uppfödaren, men man själv vill ge hunden ett annat foder är det bra att ha lite av det nya fodret hemma redan när valpen kommer hem. På så sätt kan du blanda det nya fodret med lite av det som hunden är van vid att äta. Då minskas risken att valpen blir dålig i magen. En flytt kan vara en omställning stor nog för den lilla valpen.

Tuggben och godis

Man behöver egentligen inte ge sin hund godis om man inte vill. Det kan dock vara praktiskt att ha för att belöna hunden. Tuggben däremot kan vara bra om hunden tål dem. Den lilla valpen bör dock ha relativt begränsad tillgång så att den inte får i sig stora stycken av benet. Att lämna valpen obevakad med benet rekommenderas alltså inte. Benet kan dock förhindra att hunden börjar tugga på möbler och annat när tänderna börjar klia.

Leksaker

Några leksaker bör alla hundar ha. De finns i flera olika storlekar, material och modeller. En valp har vassare tänder än man kan tro och det är därför bra att se till så att leksaken verkligen är säker för valpen att leka med. Pipleksaker eller leksaker med smådelar bör valpen aldrig ha när den är ensam.

Träningsredskap

Redan när valpen är liten kan det vara bra att börja träna lite smått med den. Det kan till exempel vara bra att lära den att vara ensam genom att stänga in den i ett rum, gärna med hjälp av så kallade kompostgaller. Då kan valpen höra och se resten av familjen. Om man vill att hunden senare ska jaga eller tävla i spårning kan det också vara bra att ha lite redskap som gör att man kan börja träna det i god tid.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *