Djurägare har ett stort ansvar för att ge sina fyrbenta vänner en bra tillvaro med god tillsyn och stimulans utifrån behov och gällande regelverk. Självklart skiljer det sig åt vad en katt och en häst behöver i form av tillsyn men det kan också finnas en del skillnader mellan vad sällskapshundar och arbetshundar kan behöva för att må bra även om det förstås finns många likheter också.

Aktivering och utevistelse för din hund

Alla djur behöver aktivering av något slag och de flesta behöver också utevistelse på ena eller andra sättet. För just hundar kan det senare lösas genom någon form av rastgård om det finns utrymme för det. Arbetande hundar kanske också vistas mycket i stallar eller andra byggnader där de själva behöver kunna gå ut eller in. Är det riktigt kallt ute kan en köldridå i dörröppningen vara en bra lösning om det inte fungerar med riktiga dörrar. Det kan vara en lösning även för en rastgård där det också finns någon form av mer skyddat hundhus för din fyrfota vän.

Bara det finns plats går det att bygga en rastgård själv utan större problem. Tänk bara på att även om den är både stor och har ett varmare och skyddat utrymme så betyder inte det att din hund ska vistas där hela tiden. Alla hundar måste tas ut på promenader ändå och självklart måste rastgården hållas ordentligt ren och hygienisk också ifall det ändå blir så att behoven ibland uträttas där.

Aktiveringstips

Det finns massor med kul aktiveringstips för hundar. Visst kan det vara stimulerande att gå på någon kurs och lära sig lydnad, spår eller fårvallning men alla har inte den tiden eller möjligheten och då gäller det att hitta på något annat. Det behöver inte vara så komplicerat bara hunden får tänka till lite, kanske använda sin nos eller på annat sätt försöka utföra något särskilt som föraren vill. Kantarellsökning är till exempel en väldigt trevlig aktivitet för både förare och hund. Ett bra sätt att förena nytta med nöje för den som gillar svamp.

Hundar är flockdjur

Alla hundar är flockdjur som behöver både sällskap och social stimulans. De vill inte vara ensamma långa stunder. Det hjälper inte heller att ha flera hundar och tro att de ska ha sällskap av varandra. Det blir lätt flera ensamma hundar i stället som alla har tråkigt medan de väntar på sin flockledare. Alla som någon gång ägt en hund vet precis med vilken översvallande glädje husse eller matte dyker upp efter en kortare eller längre stunds bortovaro.

Hundpassning vid behov

Ibland kanske du och din hund måste vistas på olika ställen ett tag, då behövs andra lösningar än en hundgård. Det finns olika typer av hundpensionat som kan ta emot din hund när du ska resa på semester eller av andra skäl inte kan ta hand om din hund själv under en kortare period.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *