När man skaffar en hund kommer man att vistas en hel del utomhus. Hunden måste rastas flera gånger om dagen, oavsett väder. Dessutom kanske du vill träna med hunden, eller helt enkelt spendera tid med den. Då gäller det att vara rätt klädd för att kunna ha så mycket glädje av utevistelsen och leken som möjligt.

Bra med praktiska och oömma kläder

Med riktiga friluftskläder är man som hundägare väl förberedd för utevistelse. Kläderna är praktiska, lätta att röra sig i och de tål en hel del. Det kan också vara en fördel att använda oömma kläder som är enkla att tvätta. Rör man sig i skog och mark finns det en viss risk att man fastnar i grenar, buskar eller att man halkar och då är det bra om kläderna tål det.

Kläder på hundutställning

Om man vill delta i hundutställningar med sin hund kan det vara klokt att tänka lite extra på sin klädsel, i alla fall om man ska visa fram hunden själv. Här är det nämligen viktigt att hunden visas fram på ett bra sätt. Om man har en ljus eller vit hund är det klokt att klä sig i mörkare kläder, och tvärtom när man har en mörk eller svart hund. Då syns hunden tydligt mot kläderna och domaren får lättare att se hur hunden rör sig och hur den ser ut.

Hundpromenad på vintern

Hundar behöver rastas även på vintern. Några hundar vill kanske bara gå kortare promenader, medan andra vill gå långt och även behöver tränas utomhus. Då gäller det att man som hundägare klär sig smart. Varma kläder är ett måste, och det är också bra med ett par handskar. Händerna blir snabbt kalla av att hålla i hundens koppel och blir kopplet blött av snö får man också lättare grepp om det när man bär handskar. Tänk också på att ett par halkskydd kan vara bra. Då minskar risken att halka och du kan inte lika lätt dras omkull av hunden på riktigt hal mark. På vintern är det också viktigt med reflexer. Det blir snabbt mörkt och även om man går där det vanligen inte är så mycket trafik är det alltid bättre att synas för mycket än för lite.

Behöver hunden kläder?

I regel behöver hunden inte några kläder. Om hunden är klippt eller om den är naturligt väldigt korthårig eller rent av saknar päls kan det dock hända att den fryser om det är väldigt kallt ute. Då kan det vara skönt för hunden att ha någon form av täcke på sig. Det finns också speciella skor för hunden som kan vara bra om den lider kraftigt av att utsättas för vägsalt som ofta läggs ut på trottoarer och vägar under vintern för att minska halkrisken. Om hunden behöver någon form av kläder eller inte är alltså väldigt individuellt.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *