Det finns en hel del olika hundsjukdomar som kan vara bra att ha lite koll på när man skaffar en hund. Många av sjukdomarna är lätta att behandla eller så kräver de ingen behandling alls. Vissa kan dock vara lite allvarligare.

Kennelhosta

Kennelhosta kan drabba både unga och äldre hundar. Det är vanligt att hundar i större kennlar drabbas. När det gäller kennelhosta är det många olika bakterier som orsakar den och många hundar klarar sig utan behandling. De vanligaste symtomen är att hunden hostar mycket. Under tiden hunden är sjuk bör man undvika att träffa andra hundar.

Ringorm

Ringorm är en parasit som ofta sprids via rävar, hästar och även via människan. Den visar sig genom att hunden får runda, kala fläckar i pälsen. Hunden kan också klia sig rejält. I regel behandlas hunden genom droppar i nacken, eller genom bad i ett speciellt schampo. Eftersom att även katter, människor och andra djur kan få åkomman blir det en hel del tvätt och städ innan man garanterat är fri från den.

Livmoderinflammation

Om man har en okastrerad tik kan det vara klokt att hålla lite extra koll på den. Får den flytningar, hög feber eller är hängig kan det vara klokt att kontakta veterinären. Det kan nämligen vara tal om en livmoderinflammation. Ibland, om förloppet inte gått så långt och om det är tal om en avelstik kan man behandla sjukdomen med antibiotika. Om det gått längre är en akut operation och kastrering det alternativ som återstår om man inte vill avliva hunden.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *