Hunden sägs ofta vara människans bästa vän och det är kanske inte så konstigt när man ser till hundens alla användningsområden. Hunden är dessutom ett av de allra vanligaste husdjuren i världen. Men det finns en hel del saker att tänka på när man ska skaffa en hund.

Blandras eller renrasig hund?

En av de allra första sakerna man behöver fundera över är om man vill ha en renrasig hund eller en blandrasvariant. I regel är blandrashundar billigare än renrasiga hundar. Om man ska bedriva avel bör man köpa en renrasig hund. Då har den i regel stamtavla och den brukar också vara kontrollerad avseende vissa sjukdomar och medfödda fel. Den renrasiga hunden kan också få olika utmärkelser på hundutställningar. Det är inte lika vanligt när det gäller blandrashundar.

Köpa hund på annons

Om man inte är riktigt lika inne på att hunden ska vara renrasig kan man också finna fina hundar på annons. Det gäller dock att kolla upp hunduppfödaren lite. Man bör till exempel inte gå med på att bara träffa hunden på en parkeringsplats eller i en park. En seriös hunduppfödare låter valpköparen träffa hundens mamma eller pappa och dessutom bör man få träffa hunden flera gånger om man så vill. Det har dykt upp flera anmälningar om hundar som visat sig ha medfödda sjukdomar eller fel som säljs till låga priser. I många fall kan hundarna dessvärre inte räddas utan de behöver avlivas. Att gå via Svenska Kennelklubbens register kan vara klokt.

Välja rätt hundras

Man måste också fundera över vilken hundras man egentligen vill ha. Många raser är till exempel allt för stora för att de ska kunna trivas bra i en liten lägenhet. Om man har barn som ska kunna gå ut med och kanske träna hunden kan det också vara bra att inte välja en allt för stor och stark ras. Samma sak gäller om det är en äldre person som ska ta hand om hunden. Man bör också fundera över hundens aktivitetsnivå. En alltför aktiv hund passar inte in i en familj som arbetar mycket, eller som hellre ligger på soffan och tar det lugnt under större delen av den lediga tiden.

Hundens temperament

Det kan också vara klokt att fundera över vilket temperament man vill att hunden ska ha. Om man ska jaga med hunden bör den ha ett helt annat temperament än om den till exempel ska fungera som polishund. Om man har små barn kan det ibland vara en nackdel om hunden har alltför stor vaktinstinkt. Många gånger kan man säga att hundens uppfostran styr dess temperament men man kan inte bara skylla på uppfostran. Vissa hundraser har mer utpräglade temperament och beteenden än vad andra raser har och det kan vara klokt att läsa på lite om olika hundraser innan man bestämmer sig.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *