Man kan inte bortse ifrån att det kostar en del pengar att ha en hund. För det första ska hunden köpas in, sedan behöver den tillbehör och foder. Hunden ska också vara försäkrad och man måste vara beredd på att veterinärräkningar kan kosta en del pengar, trots försäkring.

Inköpspris

En renrasig hund kan kosta tiotals tusen kronor. En blandrashund kan man få för några tusenlappar. Det är dock en kostnad man får räkna med när man ska skaffa en hund. Att ta ett lån för att skaffa hund kan vara en möjlighet om man inte har råd med hela summan på en gång.

Foder och tillbehör

En hel del pengar går också åt till att köpa foder och tillbehör till hunden. Foderkostnaden kan man dock variera genom att köpa dyrare eller billigare foder. En hel del leksaker kan man tillverka på egen hand och tillbehör finns också i olika prisklasser. Omkring tusen kronor i månaden bör man dock beräkna att lägga ut, särskilt om hunden är större. Under vintermånaderna kan hunden också behöva ett kraftigare foder och det kan göra att kostnaderna tillfälligt blir högre då.

Veterinär och försäkring

Om man inte har en försäkring på hunden kan veterinärkostnaderna skena iväg rejält. Det kan till och med vara så att man tvingas avliva sin hund om man inte har råd. Med en försäkring har man ett visst ekonomiskt skydd om hunden skadas på något sätt. En hundförsäkring kostar i regel från 200 kronor och uppåt beroende på hur hög självrisk man vill ha. Det är dock inte fel att lägga undan en del pengar till veterinärkostnader med tanke på att en del olyckor och sjukdomar inte ersätts i försäkringarna.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *